Cukrzyca – co musisz wiedzieć o produktach i przygotowywaniu potraw?

Kwiecień 27, 2017
Ewa Miłowicz

 

cukrzyca-zasady-odzywiania

Poniżej znajdziesz kompletną listę najważniejszych zasad dotyczących przygotowywania potraw oraz spis produktów podzielonych na kilka kategorii – produkty, z których lepiej zrezygnować, produkty do spożywania w niewielkich ilościach oraz produkty warte spożywania.

 

Zasady przygotowywania potraw:

1. Produkty zbożowe i warzywa należy gotować do postaci al dente, gdyż rozgotowane powodują szybszy wzrost stężenia glukozy we krwi.

2. Najlepsze formy obróbki cieplnej to: gotowanie na parze i w wodzie, duszenie na wodzie lub z odrobiną oleju, pieczenie w pergaminie bez tłuszczu.

3. Unikanie smażenia – w procesie smażenia powstaje wiele toksycznych substancji.

4. Do podprawiania zup oraz do sałatek i marynat należy używać jogurtu, mleka lub kefiru zamiast zasmażek i śmietany.

5. Do wzbogacania smaku potraw należy używać świeżych i suszonych ziół, zamiast kostek rosołowych, przypraw typu maggi i gotowych mieszanek.

 

Produkty, z których lepiej zrezygnować:

biały cukier, biała mąka i wszelka rafinowana żywność, smalec, słonina, boczek, margaryna twarda i tłuszcze cukiernicze, tłuste wędliny i tłuste gatunki mięsa, parówki, konserwy mięsne, pieczywo białe, słodycze, owoce kandyzowane i w syropach, słodkie napoje, słodziki chemiczne (as partam), kawa, alkohol, wszystko to co określane jest mianem „identyczne z naturalnym”.

 

Produkty do spożywania w niewielkich ilościach:

mięso, wędliny, oleje rafinowane, masło, sól kuchenna, ser żółty, soki owocowe, mleko, owoce suszone, winogrona i czereśnie, gruszki i śliwki, zielony groszek, kukurydza, buraki, ugotowana marchewka, orzechy i ziarna.

 

Produkty, które warto spożywać:

1. Pełne zboża: kasza gryczana, brązowy ryż, amarantu, żyto, owies, jęczmień, orkisz, komosa ryżowa.

Ziarno z pełnego przemiału to takie, które nie jest pozbawione najcenniejszych jego składników czyli otrąb tzn. zarodków i łusek. Zawierają one błonnik i mikroelementy, oraz zapobiegają nagłemu uwalnianiu glukozy do krwi.

2. Rośliny strączkowe: fasola Jaś, soczewica, groch, fasola perłowa, czarna, czerwona, nakrapiana, ciecierzyca, fasolka mung, fasola lima.

Ich ogromnym atutem jest obfitość błonnika, który m.in. spowalnia wędrówkę glukozy do krwi, co w konsekwencji oznacza niższe stężenie insuliny. Strąki ponadto są cennym źródłem białka oraz witamin i minerałów.

3. Warzywa: kapusta, brukselka, brokuł, kalafior, rzodkiewka, rzepa, sałata, cykoria, szpinak, seler naciowy, endywia, rukola, roszponka, por, cebula, czosnek, szparagi, papryka, dynia, ogórek, cukinia, kabaczek, pomidor, bakłażan, fasolka szparagowa.

Warzywa te są nieocenionym źródłem błonnika, witamin, mikroelementów i przeciwutleniaczy. Dzięki błonnikowi, spożywane z posiłkami pomagają w stopniowym uwalnianiu glukozy.

4. Owoce: czarne jagody, porzeczki, jeżyny, maliny, truskawki, poziomki, wiśnie, awokado, cytryny, jabłka, borówki amerykańskie.

To kolejne, idealne źródło błonnika który zwiększa uczucie sytości, pobudza pracę jelit i zapobiega zaparciom. Błonnik także hamuje wchłanianie cholesterolu co zapobiega rozwojowi miażdżycy. Dla diabetyków najlepsze są owoce jagodowe z uwagi na ich niski indeks glikemiczny.

5. Fermentowane przetwory mleczne: jogurt, kefir, maślanka, twaróg.

Dla osób które przyswajają białka mleka, te produkty są źródłem pełnowartościowego białka, składników mineralnych, witamin z grupy B, oraz A i D, a także cennych bakterii pro biotycznych.

6. Kiszonki: kapusta kiszona, ogórki kiszone, zakwas buraczany i inne kiszone warzywa.

Kiszonki, podobnie jak fermentowane produkty mleczne są idealnym źródłem bakterii pro biotycznych, z tą różnicą że te z kiszonek nie powodują alergii, nie zakwaszają go. Ponadto kiszonki to produkty o naskiej kaloryczności.

7. Tłuszcze w postaci NNKT

Omega-3: tłuste ryby morskie, owoce morza, olej lniany

Omega-9: tłoczone na zimno; oliwa z oliwek i olej rzepakowy

GLA-kwas gamma-linolenowy: nasiona wiesiołka, konopi siewnych, ogórecznik lekarski, spirulina, nasina czarnej porzeczki

Niezbędne Nienasycone Kwasy Tłuszczowe (NNKT), jak wskazuje nazwa, są konieczne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Ich niedobór powoduje trudności w pozbyciu się zbędnych kilogramów, chroniczne zmęczenie, drażliwość, problemy z pamięcią, napady apetytu na smażone i tłuste pokarmy, słabe trawienie, zaparcia i bóle stawów.

8. Zioła i przyprawy: bazylia, estragon, goździki, kardamon, kumin, kminek, kolendra, koper włoski, kozieradka, majeranek, mięta, oregano, rozmaryn, tymianek, mniszek lekarski, pokrzywa.

Oprócz walorów smakowych mają właściwości lecznicze. Zawarte w nich substancje aromatyczne wykazują tonizujące działanie na ludzki organizm: wspomagają pracę narządów, niszczą wirusy, bakterie i pasożyty.

skontaktuj-sie-ze-mna

Related Posts

1 Comment. Leave new

Wpaniały wpis

Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *