Hashimoto a dieta bezglutenowa – fakty i mity

Marzec 28, 2017
Ewa Miłowicz

hashimoto-bezglutenowa

Co musisz wiedzieć zanim zdecydujesz się na dietę bezglutenową? Przede wszystkim musisz upewnić się, że Twoja celiakia to realny problem, a nie samodzielnie postawiona diagnoza – objawy, o których przeczytasz więcej w akapicie dotyczącym badań w kierunku celiakii, mogą towarzyszyć też innym chorobom. Dlatego – przede wszystkim wizyta u lekarza, a potem zmiany.

Objawy sugerujące niedoczynność tarczycy:

  • zmęczenie, senność
  • obniżony nastrój, zaburzenia pamięci
  • uczucie ciągłego zimna
  • przyrost masy ciała
  • zaparcia
  • bradykardia (wolna akcja serca)
  • sucha, łuszcząca skóra, „brudne łokcie i kolana”
  • suche włosy, kruche i łamliwe paznokcie
  • zaburzenia miesiączkowania, problemy z zajściem w ciążę

Diagnostyka laboratoryjna:

  • badaniem I rzutu jest TSH (najbardziej czułe)
  • fT4 – oznacza się przy wątpliwościach co do rozpoznania (tzn gdy wynik TSH nie idzie w parze z objawami klinicznymi)
  • fT3 – zgodnie ze Standardami Endokrynologii Polskiej w diagnostyce hormonalnej niedoczynności tarczycy NIE ZALECA się oznaczania stężenia fT3 w surowicy (zmienia się jako ostatnie, a poza tym w niedoczynności często jest prawidłowe)
  • Usg tarczycy – w Hashimoto miąższ jest hypoechogeniczny (w obrazie ciemniejszy niż tkanka zdrowa), czasem ze zwłóknieniami
  • przeciwciała antyTPO i antyTG – są dodatnie

Dodatkowe badania laboratoryjne:

  • morfologia (może występować niedokrwistość)
  • lipidogram (typowo podniesione wartości cholesterolu)
  • ekg (zwolnienie pracy serca)

Hashimoto – dieta bezglutenowa

Osoby z chorobą Hashimoto obciążone są większym ryzykiem występowania innych chorób autoimmunologicznych, w tym celiakii. Szacuje się, że 6% osób w tej grupie może mieć celiakię.

Zatem w tej grupie osób diagnostyka jest szczególnie ważna.

Badania w kierunku celiakii należy wykonać u osób, które:

  • mają klasyczne objawy choroby trzewnej (m.in. biegunka),
  • mają niespecyficzne objawy sugerujące możliwość choroby trzewnej (wzdęcia, zaparcia),
  • mają zaburzenia mogące wskazywać na współistnienie celiakii (m.in. niedokrwistość, bezpłodność, poronienia),
  • mają duże zapotrzebowanie na tyroksynę (np. szczupła osoba wymagająca podawania 200 ug tyroksyny),
  • chorują na inne choroby autoimmunologiczne (np. cukrzyca typu 1),
  • mają dodatni wywiad rodzinny (np. celiakia u rodziców, rodzeństwa).

Nie ma jednak potwierdzenia w badaniach naukowych, że dieta bezglutenowa ma korzystny wpływ na przebieg choroby Hashimoto u osób bez celiakii.

Należy więc pamiętać, że:

Po pierwsze – w każdym przypadku wdrożenia diety bezglutenowej, konieczne jest wcześniejsze wykluczenie celiakii, ponieważ w czasie stosowania tej diety diagnostyka nie jest możliwa.

Po drugie – jeśli dieta bezglutenowa, to na 100%. Tak jak nie można być „trochę w ciąży”, tak nie można być trochę na diecie bezglutenowej. Jest to dieta bardzo kłopotliwa, bo gluten w małych ilościach znajduje się prawie wszędzie.

Ponadto wykluczenie glutenu pociąga za sobą wyeliminowanie z diety produktów bogatych w witaminy z grupy B i magnez. Zamiana pełnoziarnistych produktów zbożowych na produkty bezglutenowe często wiąże się ze zmniejszeniem błonnika w diecie, wzrostem ilości nasyconych kwasów tłuszczowych, a to już jeden krok do przyrostu masy ciała.

Po trzecie – jeśli Twoja dieta jest źle zbilansowana, to po wykluczeniu glutenu nie stanie się wcale lepsza. Kiedy z diety wyklucza się cokolwiek, trzeba znaleźć odpowiedni zastępnik, warto więc w takim przypadku skorzystać z pomocy specjalisty.

Dieta bezglutenowa nie jest panaceum na wszystko i dla wszystkich!!!

skontaktuj-sie-ze-mna

No comments

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *