Najczęściej popełniane błędy w odżywianiu: produkty z wysokim IG

Kwiecień 19, 2017
Ewa Miłowicz

wysoki-indeks-glikemiczny

Spożywanie dużej ilości produktów o wysokim IG tzw. złych węglowodanów powoduje zbyt wysoki poziom insuliny we krwi, co jest przyczyną (nie skutkiem) otyłości. W konsekwencji, po pewnym czasie może powodować także powikłania kardiologiczne.

Dlatego przypomnę, że złe węglowodany to przede wszystkim biały cukier pod wszystkimi postaciami oraz węglowodany przemysłowo oczyszczone, takie jak biała mąka, ryż, a także ziemniaki i kukurydza. Wskazane są więc głównie węglowodany złożone, produkty zbożowe z ziaren nieoczyszczonych. Proponuję unikać pszenicy, ma ona wyjątkowe właściwości podbijające poziom insuliny, a dodatkowo duża zawartość glutenu generuje reakcje zapalne.

PRZYDATNA ŚCIĄGA

Co obniża IG potraw:

– błonnik (dodatek produktów bogatych w błonnik – np. płatki owsiane, otręby pszenne),

– dodatek białka,

– dodatek tłuszczu, najlepiej roślinnego,

– ocet balsamiczny, sok z cytryny, cynamon.

Co podwyższa IG potraw:

– oczyszczenie produktu (bo pozbawia błonnika – biały ryż na wyższy IG niż brązowy),

– gotowanie, pieczenie, smażenie (gotowana marchewka -IG 70, a surowa IG 30, rozgotowany makaron ma wyższy IG niż al dente),

– rozdrabnianie produktu (puree ziemniaczane ma wyższy IG niż ugotowane ziemniaki w całości, zupa krem ma wyższy IG niż zupa z warzywami w całości).

skontaktuj-sie-ze-mna

No comments

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *