Najczęściej popełniane błędy w odżywianiu: unikanie tłuszczu

unikanie-tluszczy

Tłuszcz jest ważnym elementem diety, ponieważ to źródło ważnych składników: wielonienasyconych kwasów tłuszczowych typu omega-3 (łosoś, nasiona lnu, nasiona chia, awokado) i omega-6 (pestki dyni, słonecznika, sezamu, migdały, awokado) oraz hormonów tkankowych.

Tłuszcz daje energię, a przede wszystkim jest najdłużej trawiony, dlatego po posiłku z dodatkiem tłuszczu czujemy sytość nawet przez kilka godzin. Tłuszcz jest koniecznym dodatkiem do warzyw, ponieważ pozwala lepiej przyswajać witaminy. Doskonałej jakości tłuszcze, najlepsze dla zdrowia człowieka znajdują się w orzechach, pestkach i migdałach. Dlatego nie powinno ich brakować w naszej codziennej diecie.

Więcej informacji nt. tłuszczy znajdziecie w tekście obalającym mity: dowiedz się więcej o tłuszczach.

skontaktuj-sie-ze-mna

Related Posts

No comments

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *